Wat kan de Flex markt leren van Internet of Things?

Internet of Things, het internet der dingen, was nogal ‘hot’ voor een paar jaar. En ondanks dat de volwassenheid nog niet eens op haar top is, en de hype denk ik vervangen is door Artificial Intelligence, lijkt het toch wel één van de meer innovatieve business process technologieën van de afgelopen tijd. Er moeten goede redenen zijn waarom zoveel mensen in het concept geloven. Laten we eens kijken waar die X-factor in zit en laten we eens onderzoeken of er interessante lessen uit te leren zijn voor het inhuren van tijdelijke arbeid.

Wat is precies het internet der dingen (IoT)?

Natuurlijk zijn al heel veel lezers bekend met IoT, zowel de betekenis van de afkorting als de daadwerkelijke technologie achter het woord. Maar voor de zekerheid lijkt me een definitie en uitleg toch op zijn plaats.

 

Het “Internet of Things” is de benaming van het verbinden van alledaagse spullen met het internet. Of het hier nu gaat om machines in een fabriek die het mogelijk maken om meer precies te plannen, onderhouden en produceren, of dat het hier nu draait om het verbinden van je smartphone met je auto zodat je de standkachel kunt bedienen, dat maakt niet uit. Dit zijn allemaal levenloze objecten (dingen, ‘things’) die worden uitgerust met sensoren en mini computers waardoor ze jou allerlei info kunnen bieden rondom omgevingsfactoren, maar waardoor ze jou ook in staat stellen ze te bedienen.

 

Feitelijk is het internet der dingen de eerste logische stap na de brede adoptie van de smartphone. Een kritieke massa in mensen is inmiddels verbonden met het internet (ja inderdaad, we waren allang online met PC’s, maar de smartphone heeft ons individueel verbonden met het internet, een groot verschil) en nu beginnen we in een enorm tempo allerlei apparaten en zelfs speelgoed te verbinden omdat we daarmee via die smartphone ons leven kunnen vergemakkelijken.

Maar wat is nu dat mooie van het Internet of Things (IoT)?

Voor dit specifieke blog wil ik mij graag focussen op het industriële gebruik van het internet der dingen. De toepassing in processen en data-analyse. De persoonlijke toegevoegde waarde van apparatuur bedienen via je smartphone is leuk voor het comfort, maar de echt meetbare toegevoegde waarde ligt voor mij in bedrijfsmatige toepassing. En ondanks dat het benoemen van toegevoegde waarde van technologie nogal subjectief kan zijn, denk ik dat de volgende drie punten de grote voordelen van IoT zijn voor het bedrijfsleven.

 

1.       Data wordt sterk gevalideerd: alle machines die in verband staan met elkaar meten overlappende data. Dus data sources van individuele metingen worden continu vergeleken en gevalideerd tegen elkaar en daarmee ook gecorrigeerd en geoptimaliseerd.

2.       Reactieve correctie wordt vervangen door proactieve actie: wanneer je alle proces data non-stop en real-time kunt verwerken en continu kunt vergelijken met historische data, is het direct duidelijk wanneer er iets niet binnen de standaard draait. Je kunt hierdoor vele stappen eerder in het proces ingrijpen op fouten die aan het ontstaan zijn.

3.       Minder afval: wanneer je meer precies kunt meten en sturen, kan een flow beter aangestuurd worden en voorkom je onnodige afval. Dit geldt zowel voor daadwerkelijk fysieke afval maar ook voor zogenaamde “process waste” zoals lean dat kent en onnodige sociale druk.

 

Maar vergelijk die voordelen nu eens met een alledaags administratief proces rondom de inhuur van externe tijdelijke medewerkers… Data is vaak niet correct door de vele handmatige invoermomenten. De factuur is meestal het eerste en enige punt waarop de data daadwerkelijk wordt gecontroleerd, dus het is alleszins lastig om dit op één of andere manier proactief te noemen. En wanneer je de data pas echt bekijkt in de allerlaatste stap van het proces, kun je jezelf voorstellen dat er veel rework uit volgt. Teruggaan in het proces en eerdere data oplappen creëert enorme hoeveelheden afval in het proces, zowel in Lean principes als in sociale impact omdat facturen gewoon te laat worden betaald.

Hoe kun je die IoT principes nu toepassen binnen inhuurprocessen?

In de basis kan deze vraag eenvoudig beantwoord worden in contingent labor. Als extreme variant kan ik voorstellen dat alle werknemers gewoon een chip geïmplanteerd moeten krijgen, maar misschien gaat dat wat ver in de naam der wetenschap. Maar ondanks gekscherend gebracht, geeft dat wel een oplossingsrichting aan: krijg iedere werknemer uit de flex pool verbonden met het netwerk en verwerk data over werk en tijden ter plaatse. Natuurlijk niet met een implantaat, maar de smarthone en andere vormen van decentrale data entry kunnen hier bijvoorbeeld al behoorlijke uitkomsten bieden.

 

De tweede stap is dan eigenlijk het meest belangrijk: wanneer data is ingevoerd, zorg ervoor dat er geen handmatige correcties en (helemaal funest!) integraties tussen systemen meer plaatsvinden. Zorg ervoor dat data online gevalideerd wordt en daarna continu technisch herbruikbaar is.

 

Stel je eens een process voor waar tijd gemeten wordt op de plaats waar zij wordt besteedt. Waar de budget eigenaar in staat is die tijd te valideren en waarna alle opvolgende stakeholders in het proces die data gewoon kunnen benutten voor hun werk. In de basis is dit waar iedere optimalisatie van inhuur voor gaat, maar misschien schetsen we de verkeerde plaatjes. Misschien moeten we vaker een process tekenen in een Internet of Things setting dan in een traditioneel systeemlandschaps- en swimlane Plaatje?

 

Wil jij onze droom ook volgen? Join the collaborative flex experience!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *